Vluchtelingen

In deze rubriek willen we een beeld schetsen van het leven van vluchtelingen in Nijmegen. Door middel van korte verhalen wordt dit beeld steeds een beetje verder ingekleurd.

Daarnaast vragen wij hier om uw concrete bijdrage en geven we bekendheid van activiteiten van anderen voor en met vluchtelingen.

 Er het beste van maken

Vorige week donderdag heeft een groep studenten een gezamenlijke maaltijd met Syrische vluchtelingen en ‘gewone’ Nijmegenaren georganiseerd. Er werden traditionele Syrische gerechten gemaakt door de vluchtelingen. Er was iemand met een gitaar en na afloop werd er gedanst. Enkele vaste vrijwilligers van Buurt aan Tafel waren te gast. Indrukwekkend, kreeg ik te horen. Wat kun je in deze situatie beter doen? Samen eten, muziek maken en dansen. En mensen persoonlijk een beetje beter leren kennen.


Het is aftasten. Vinden vrouwen het goed als ik ze een hand geef? Wat moet ik antwoorden op hun vraag of ik geen kinderen heb? Ik vertel wel wat, maar voorzichtiger dan ik bij anderen zou doen. In zo’n situatie – waarin je elkaar eigenlijk helemaal niet goed kent – kun je snel in algemene beelden of clichés vervallen.


Daar hebben meer mensen last van. Vooral als vluchtelingen ook nog eens klagen over hun huisvesting. Maar de mensen wonen daar niet in een ideale situatie. Te heet, te koud, afgelegen in het bos, vochtig en modderig, erg weinig privacy en het eten schijnt ook niet geweldig te zijn.


Klagen is begrijpelijk, maar ook mooi wanneer mensen er het beste van maken. Afgelopen week woei en stormde het nogal. De meesten van ons zitten dan windstil in een warm huis, maar in die tenten van Heumensoord is het dan ’s nachts echt niet rustig. Leuk dat een Syrische humorist daarover niet klaagt, maar op een vluchtelingensite zijn diensten aanbiedt: voor wie de slaap niet kan vatten, wil hij wel langskomen om verhaaltjes te vertellen.


Bij Buurt aan Tafel nodigen we regelmatig vluchtelingen van Heumensoord uit om de persoonlijke contacten te laten groeien. Samen eten en praten. Ergens in de komende periode hopen we dat we ook samen gedichten kunnen voordragen, muziek kunnen maken en kunnen dansen. We zijn bezig met de voorbereiding van een culturele avond. We hopen er met elkaar het beste van te maken.

20 nov. 2015


Fiets voor een vluchteling

Wij roepen u op uw oude fiets te geven aan een vluchteling in Heumensoord. De tijdelijke noodopvang van Heumensoord ligt in het bos aan de rand van Nijmegen. Zonder fiets kom je daar niet ver. Gelukkig hebben steeds meer vluchtelingen de beschikking over een fiets, maar nog lang niet iedereen. Bovendien zijn afgelopen week nog circa duizend nieuwe vluchtelingen gearriveerd. Als je een fiets beschikbaar hebt, laat het ons weten!! Wij zorgen dat die terechtkomt bij iemand die in Heumensoord verblijft. Mail naar: contact@wij-dewereld.nl

31 okt. 2015   

Heumensoord

Via de televisie komt de wereld bij ons binnen. Sinds enkele decennia leven we in twee werkelijkheden. Het leven van alledag, van werken, sporten, op visite gaan, de auto wassen en ’s avonds nog even televisie kijken. En dan komt die tweede werkelijkheid binnen. Verkiezingen in Birma, subtiel machtsvertoon van Poetin en honderden vluchtelingen voor hekken aan de rand van Europa.

Sinds een paar weken komen die twee werkelijkheden samen in Nijmegen. Of meer specifiek: aan de rand van Nijmegen, op een weg naar kamp Heumensoord. Wat tot voor kort een stille bosweg was, is nu een plek waar mensen uit de wereld samenkomen. Ze groeten. Ze willen graag contact met ons maken.

9 nov. 2015   


AGENDA

____________________________